''The ox-bow incident'' este un western atipic şi datorită faptului că personajul principal, Gil, interpretat de Henry Fonda, nu porneşte o vendetă împotriva unor răufăcători ci pur şi simplu ia parte la formarea unei potere care trebuie să pedepsească nişte criminali. Povestea este aparent simplă – liniştea unui orăşel este perturbată de un furt de vite şi de uciderea unui fruntaş al oraşului. Vestea se răspândeşte repede şi în scurt timp orăşenii formează o poteră, căruia îi oferă autoritate formal. Orbiţi de gândul răzbunării şi de plăcerea de a vedea pe cineva în ştreag, mulţimea execută trei străini pe care îi găsesc la o cotitură de drum, fără să se gândească măcar pentru o clipă că aceştia ar putea fi nevinovaţi. – dar mesajele pe care aceasta le transmite sunt mult mai complexe.
''The ox-bow incident'' vorbeşte despre cât de periculoasă poate fi justiţia răzbunătoare mai ales dacă încape pe mâna celor care vor sânge. Raţiunea, logica apărării, prezumţia de nevinovăţie dispar, iar simplul om se transformă într-un adevărat criminal chiar dacă poartă haine de justiţiar. Nimic nu-i poate opri pe aceşti justiţiari mai ales că întotdeauna ideea de străin a atras asupra comunităţilor un sentiment de frică şi o gândire ilogică ce atribuie orice răutate străinului.
Filmul lui William Wellman îţi dă de gândit, te surpinde prin complexitatea subiectului abordat şi mai ales te încântă prin modul în care totul proneşte şi se sfârşeşte (venirea lui Gil într-un oraş plin de oameni supăraţi datorită unei crime şi plecarea acestuia dintr-un oraş plin de oameni resemnaţi pentru că au făcut ceva greşit). Un film excelent, o capodoperă, o lecţie pentru cei care cred că justiţia se poate face de cei încărcaţi cu sentimente.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu